INRA - UE0999 Unité expérimentale de Pech Rouge

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Global warming and enological strategies : How to anticipate consumer behavior ?.

Fuentes Espinoza, A., Pérès, S., Pons, A., Tempère, S., Samson, A., Escudier, J.-L., Darriet, P., Giraud Héraud, E. 2016
Sustainable grape and wine production in the context of climate change. Book of abstracts., Presented at ClimWine 2016 (Sustainable grape and wine production in the context of climate change), Bordeaux, FRA (2016-04-10 - 2016-04-13).



Two shikimate dehydrogenases, VvSDH3 and VvSDH4, are involved in gallic acid biosynthesis in grapevine.

Bontpart T., Marlin T., Vialet S., Guiraud J.L., Pinasseau L., Meudec E., Sommerer N., Cheynier V., Terrier N. 2016
Journal of Experimental Botany, 67, 3537-3550.



Grapevine and climate warming : Duravitis program opens new breeding strategies for temperature adaptation.

Torregrosa L, Bigard A., Doligez A., Lecourieux D., Rienth M., Luchaire N., Chatbanyong R., Shahood R., Pillet J., Le Cunff L., Ouaked-Lecourieux F., Muller B., Ojeda H., This P., Pellegrino A., Romieu C. 2016
Conference à ClimWine 2016, (Sustainable grape and wine production in the context of climate change), UMR EGFV (10 au 13 avril 2016),Bordeaux, France.



Unravelling the color of a worldwide Rosé wine collection by UHPLC-MRM-MS polyphenol profiling.

Sommerer N., Lambert M., Verbaere A., Meudec E., Ducasse M.A., Boulet J.C., Mazerolles G., Masson G., Cheynier V. 2016
Poster at the 64th ASMS conference on Mass Spectrometry and Allied Topics, 5 au 9 juin 2016,San Antonio (Texas), USA.



Bioelectrochemical treatment of table olive brine processing wastewater for biogas production and phenolic compounds removal.

Marone A., Carmona-Martinez A., Sire Y., Meudec E., Steyer J.P., Bernet N., Trably E. 2016
Water Research, 100,316-325.



A decision support system for vine growers based on a bayesian network.

Abbal P., Sablayrolles JM., Matzner-Lober E., Boursiquot JM., Baudrit C., Carbonneau A. 2016
Journal of Agricultural Biological and Environmental Statistics, 21, 131-151.



Review: Characterization and Role of Grape Solids during Alcoholic Fermentation under Enological Conditions.

Casalta E., Vernhet A., Sablayrolles J.M., Tesnière C., Salmon J.M. 2016
American Journal of Enology and Viticulture, 67(2), 133-138.



A probabilistic model for sustainable wine growing.

Abbal P., Cargnello G., Carbonneau A. 2016
ClimWine 2016, (Sustainable grape and wine production in the context of climate change), Conférence, Bordeaux.



Irri-Alt'Eau - Des eaux traitées en quantité et qualité maîtrisées pour l'irrigation par goutte-à-goutte de la vigne.

Etchebarne F., Echegoyen M., Perreyra G., Van-Houten S., Sire Y., Escudier J-L., and al. 2016
Revue des Œnologues, 161, Octobre 2016, 12-15.



Grapevine pruning systems and cultivars influence the diversity of wood-colonizing fungi.

Travadon R., Lecomte P., Diarra B, Lawrence D.P., Renault D., Ojeda H., Rey P., Baumgartner K. 2016
Fungal Ecology, 24 (2016) 82-93.



New vineyard fields: Grape Juice. Selection of grapevine species, juice making, stabilization / Nouvelle filière : jus de raisin. Sélection des cépages, élaboration, stabilisation.

Escudier J-L., Payraud R., Brienza E., Moreau S., Guyot P., Samson A., Mikolajczak M., Bouissou D., Veyret M., Caillé S. 2016
39th World Congress of Vine and Wine, 2016/10/26.

http://dx.doi.org/10.1051/bioconf/20160701001



Le vignoble français à l’épreuve du changement climatique.

Escudier J.L., Garcia de Cortazar I., Giraud-Héraud E., Le Roux, Ollat N., Quenol H.,Touzard J.-M. 2016
La Recherche, 513-514: 60-67, juillet-août 2016.

www.larecherche.fr/1-le-vignoble-français-à-lépreuve-du-changement-climatique


Réutilisation des eaux usées traitées pour l'irrigation de la vigne. Partie 1/2 : Enjeux, besoins, exemples et réglementation.

Etchebarne F., Escudier J-L., Ojeda H. 2016
Revue des Œnologues, 160, Juillet 2016, 11-14.



Les eaux usées traitées peuvent-elles constituer une source d’eau alternative ?

Etchebarne F., Escudier J-L., Ojeda H. 2016
Revue des Œnologues, 160, Juillet 2016, 9-10.



Characterization of suspended solids in thermo-treated red musts.

Vernhet A., Bes M., Bouissou D., Carrillo S., Brillouet J. 2016
OENO One, 50(1), 9-21.



Le polyéthylène téréphtalate, un emballage pour le vin ? Partie 2/2 : Évolution au cours du stockage d’un vin rosé conditionné en bouteilles PET avec absorbeur d’oxygène.

Dombre C., Wirth J., Toussaint M., Lixon C., Verbaere A., Sommerer N., Boulet J-C., Caillé S., Cheynier V., Rigou P., Samson A., Salmon J-M., Vidal J-C., Marais S., Gerand Y., Roux P., Lemaistre M-H., Bobe A., Languet P., Chalier P. 2016
Revue des Œnologues, 158 : 47-50, Janvier 2016.



Characterization and role of grape solids during alcoholic fermentation under enological conditions.

Casalta E., Vernhet A., Sablayrolles J-M., Tesnière C., Salmon J-M. 2016
American Journal of Enology and Viticulture, 67(2), 133-138.



Une nouvelle levure inactivée spécifique comme solution naturelle pour la maîtrise de l’oxygène et la conservation de la qualité des vins en élevage. Partie 2/2: Validation en situations pratiques de cave.

Sieczkowski N., Ortiz-Julien A., Garcia E., Samson A., Caillè S., Salmon J-M. 2016
Revue des Œnologues, 160, Juillet 2016, 25-28.



Une nouvelle levure inactivée spécifique comme solution naturelle pour la maîtrise de l’oxygène et la conservation de la qualité des vins en élevage. Partie 1/2: Mise au point et preuve de concept.

Sieczkowski N., Ortiz-Julien A., Garcia E., Samson A., Caillè S., Salmon J-M. 2016
Revue des Œnologues, 159, Avril 2016, 25-29.



Activité polyphénol-oxydase du raisin : influence de la température et de différentes opérations technologiques en vinification.

Sire Y., Douçot S., Pull M-J., Samson A., Moutounet M., Salmon J-M. 2016
Revue des Œnologues, 160, Juillet 2016, 38-40.



Innovation variétale et étude agronomique. Partie 3/3 : Sélection des cépages et conduite du vignoble pour une production de jus de raisin aux caractéristiques prédéfinies.

Ojeda H., Rousseau J., Zumstein E., Heywang M., Lacapère J-N., Sivry A. 2016
Revue des Œnologues, 158 (2016) : 22-24.



Création d’une filière jus de raisin. Partie 2/3 : Evaluation qualitative physico-chimique et sensorielle des jus de raisin aux caractéristiques prédéfinies.

Samson A., Veyret M., Caillé S., Souquet J-M., Cheynier V., Sivry A. 2016
Revue des Œnologues, 158 (2016) : 17-21.



Models based on ultraviolet spectroscopy, polyphenols, oligosaccharides and polysaccharides for prediction of wine astringency.

Boulet J-C., Trarieux T., Souquet J-M, Ducasse M-A., Caillé S., Samson A., Williams P., Doco T., Cheynier V. 2016
Food Chemistry, 190 (2016) 357–363.



Pratiques oenologiques : les dernières tendances en lien avec l’évolution climatique ?

Samson A., Dequin S., Salmon J.M., Bes M., Noble J., Aguera E., Liénard P., Escudier J.L. 2016
Les 3Emes Assises des Vins du Sud-Ouest, 14/01/2016.

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Mise à jour : 27/04/2018.

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