INRA - UE0999 Unité expérimentale de Pech Rouge

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Analyse des approches opérationnelles actuelles de la stabilisation tartrique des vins : froid, additifs, membrane, résines.

Escudier J.L., Moutounet M. 2017
Revue des oenologues, Novembre 2017, N° 165 , p 44-46



Les nouvelles frontières du vin et les pratiques oenologiques de filtration, clarification et stabilisation. Vers quelles exigences de qualité des vins et d'information du consommateur.

Escudier J.L., Moutounet M. 2017
Revue des oenologues, Novembre 2017, N° 165 , p 10-11



De la vigne au vin : des créations variétales adaptées au changement climatique et résistant aux maladies cryptogamiques. Partie 2/2. Approche viticole pour des vins de type VDQA.

Ojeda H., Bigard A., Escudier J.L., Samson A., Caillé S., Romieu C., Torregrosa L. 2017
Revue des oenologues, Octobre 2017, N° 165 , p 22-27



De la vigne au vin : des créations variétales adaptées au changement climatique et résistant aux maladies cryptogamiques. Partie 1/2.

Ojeda H., Bigard A., Escudier J.L., Samson A., Caillé S., Romieu C., Torregrosa L. 2017
Revue des oenologues, Juillet 2017, N°164, p16-18



A group of grapevine MYBA transcription factors located in chromosome 14 control anthocyanin synthesis in vegetative organs with different specificities compared with the berry color locus.

Matus, J. T., Cavallini, E., Loyola, R., Höll, J., Finezzo, Dal Santo, Vialet, S., Commisso, M., Roman, F., Schubert, Alcalde, J. A., Bogs, J., Ageorges, A., Tornielli, G. B., Arce-Johnson, P. 2017
Plant Journal, 91 (2), 220-236. DOI : 10.1111/tpj.13558



Comparison of the effect of 8 closures in controlled industrial conditions on the shelf life of a red wine.

Vidal, J.-C., Caille, S., Samson, A., Salmon, J.-M. 2017
BIO Web of Conferences, 9, 8 p. DOI : 10.1051/bioconf/20170902024



INRA’s research in biotechnology : for food, chemicals, materials and fuels.

Farines, V., Mouret, J.-R., Camarasa, C., Chiron, H., Dumas, C., Daboussi, F., Léonil, J., Floury, J., Gorret, N., Sablayrolles, J.-M., Della Valle, G., Salmon, J.-M., Saulnier, L., O'Donohue, M., Truan, G., Gagnaire, V. 2017
Innovative Food Science and Emerging Technologies



The virtual food system: Innovative models and experiential feedback in technologies for winemaking, the cereals chain, food packaging and eco-designed starter production.

Aceves Lara, C. A., Athes, V., Buche, P., Della Valle, G., Farines, V., Fonseca, F., Guillard, V., Kansou, K., Kristiawan, M., Monclus, V., Mouret, J.-R., Ndiaye, A., Neveu, P., Passot, S., Pénicaud, C., Sablayrolles, J.-M., Salmon, J.-M., Thomopoulos, R., Trelea, I.-C. 2017
Innovative Food Science and Emerging Technologies, In press, 1-11. DOI : 10.1016/j.ifset.2017.10.006.



Impact of eight closures in controlled industrial conditions on the shelf life of two (red and rosé) wines.

Vidal J.C., Caillé S., Samson A., Salmon J-M., 2017
Oeno One, 51, number 4.



Modification of the olfactory sensory characteristics of Chardonnay wine through the increase in sotolon concentration.

Caillé S., Salmon J-M., Bouvier N., Roland A., Samson A. 2017
Food Quality and Preference, 56 : 225-230, part: A.



Grapevine phenology in France : from past observations to future evolutions in the context of climate change.

GARCIA DE CORTAZAR ATAURI, I., DUCHÊNE, E., DESTRAC IRVINE, A., BARBEAU, G., DE RESSEGUIER, L., LACOMBE, T., PARKER, A. K., SAURIN, N., VAN LEEUWEN, C. 2017
OENO One, 51 (2), 115 - 126. DOI : 10.20870/oeno-one.2016.0.0.1622



De nouveaux paradigmes pour l’efficacité de procédés à petite échelle : cas de la vinification.

SALMON J.M. 2017
Séminaire « Nouvelles attentes des consommateurs, nouveaux systèmes alimentaires » organisé par le groupe Aliments et Alimentation de l’alliance AllEnvi, 20 décembre 2017, INRA, Paris (communication orale + texte intégral).



INRA's research in industrial biotechnology : for food, chemicals, materials and fuels.

Carole Camarasa, Hubert Chiron, Fayza Daboussi, Guy Della Valle, Claire Dumas, Vincent Farines, Juliane Floury, Valerie Gagnaire, Nathalie Gorret, Joelle Leonil, Jean-Roch Mouret, Michael J. O'Donohue, Jean-Marie Sablayrolles, Jean-Michel Salmon, Luc Saulnier, Gilles Truan 2017
Innovative Food Science and Emerging Technologies, 2017, ISSN 1466-8564
information : https://doi.org/10.1016/j.ifset.2017.11.008 



The virtual food system : Innovative models and experiential feedback in technologies for winemaking, the cereals chain, food packaging and eco-designed starter production.

Cesar Arturo Aceves Lara, Violaine Athes, Patrice Buche, Guy Della Valle, Vincent Farines, Fernanda Fonseca, Valerie Guillard, Kamal Kansou, Magdalena Kristiawan, Vincent Monclus, Jean-Roch Mouret, Amadou Ndiaye, Pascal Neveu, Stephanie Passot, Caroline Penicaud, Jean-Marie Sablayrolles, Jean-Michel Salmon, Rallou Thomopoulos, Ioan Cristian Trelea 2017
Innovative Food Science and Emerging Technologies, 2017, ISSN 1466-8564
information : https://doi.org/10.1016/j.ifset.2017.10.006 



Food chains; the cradle for scientific ideas and the target for technological innovations.

Abecassis J., Cuq B., Escudier J.L., Garric G., Kondjoyan A., Planchot V., Salmon J.M., De Vries H. 2017
Innovative Food Science and Emerging Technologies, 2017, Accepted manuscript available online: 15-SEP-2017 DOI
information : https://doi.org/10.1016/j.ifset.2017.09.011 



Small-scale food process engineering - Challenges and perspectives.

De Vries H., Mikolajczak M., Salmon J.M., Abecassis J., Chaunier L., Guessasma S., Lourdin D., Belhabib S., Leroy E., Trystram G. 2017
Innovative Food Science and Emerging Technologies, 2017, Accepted manuscript available online: 15-SEP-2017 DOI information : 10.1016/j.ifset.2017.09.009.



Developmental, molecular and genetic studies on grapevine response to temperature open breeding strategies for adaptation to warming.

TORREGROSA L., BIGARD A., DOLIGEZ A., LECOURIEUX D., RIENTH M., LUCHAIRE N., PIERI P., CHATBANYONG R., SHAHOOD R., FARNOS M., ROUX C., ADIVEZE A., PILLET J., SIRE Y., ZUMSTEIN E., VEYRET M., LE CUNFF L., LECOURIEUX F., SAURIN N., MULLER B., OJEDA H., HOUEL C., PÉROS J-P., THIS P., PELLEGRINO A., ROMIEU C. 2017
Congrès CLIMWINE, Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin - OenoOne, 51 (2).



A generic ontological network for agri-food experiment integration - Application to viticulture and winemaking.

MULJARTO A.R., SALMON J.M., CHARNOMORDIC B., BUCHE P., TIREAU A., NEVEU P. 2017
Computers and Electronics in Agriculture, 140, 433-442.



How to adapt winemaking practices to modified grape composition under climate change conditions ?

DEQUIN S., ESCUDIER J.L., BELY M., NOBLE J., ALBERTIN W., MESNEUF-POMAREDE I., MARULLO P., SALMON J.M., SABLAYROLLES J.M. 2017
Congrès CLIMWINE, Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin - OenoOne, 51 (2), 205-214.
Lire sur http://oeno-one.eu 



Oxygen scavenging in lees. Industry seminar : the influence of lees.

SALMON J-M., 2017
68th American Society for Enology and Viticulture national conference (68th ASEV), 29 juin 2017, Seattle-Bellevue, USA (conférence orale).



Oxygen scavenging in yeast lees : a complex story linked to sterol metabolism. New understandings in wine oxidation chemistry Symposium.

SALMON J-M., 2017
68th American Society for Enology and Viticulture national conference (68th ASEV), 7 juin 2017, Seattle-Bellevue, USA pp 39-42.



Disease resistant varieties and quality : the case of Bouquet varieties.

SALMON J-M., OJEDA H., ESCUDIER J-L. 2017
Actes du colloque OenoViti 2017 "NEW RESISTANT GRAPE VARIETIES AND ALTERNATIVES TO PESTICIDES IN VITICULTURE FOR QUALITY WINE PRODUCTION", Changins 16 & 17 juin 2017.



Caractéristiques et rôle des particules solides au cours de la fermentation alcoolique.

CASALTA E., VERNHET A., SABLAYROLLES J-M., TESNIERE C., SALMON J-M. 2017
Revue des Œnologues, 162, Janvier 2017, 32-34.

 


Mise à jour : 28/02/2018.

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